Измене Устава


Иступања представника Друштва судија током референдумске кампање за промену Устава

21.01.2022 Измене Устава

Народна скупштина Републике Србије усвојила је 30. новембра 2021. године Акт о промени Устава РС, заједно са Уставним законом за спровођење Акта о промени Устава РС, и расписала републички референдум ради потврђивања Акта. На референдуму одржаном 16. јануара 2022. године грађани су потврдили предложени Акт о промени Устава. 

Сматрајући да су решења из Акта о промени Устава знато повољнија за српско правосуђе од решења која су садржана у ранијим предлозима амандмана за промену Устава из 2018. године, али и од важећег Устава РС из 2006. године, представници Друштва судија Србије активно су током рефенедумске кампање учествовали у упознавању јавности са предложеним решењима. 

Саопштење поводом потврђивања Акта о промени Устава

16.01.2022 Измене Устава

Друштво судија Србије поздравља промене Устава које су грађани потврдили на референдуму.

Хитно мишљење Венецијанске комисије о ревидираном Нацрту амандмана на Устав Републике Србије

30.11.2021 Измене Устава

Венецијанска комисија је 24. новембра 2021. године донела Хитно мишљење о ревидираном Нацрту амандмана на Устав Републике Србије у делу који се односи на правосуђе.

 

Превод Хитног мишљења можете преузети овде

Мишљење Венецијанске комисије од 18. октобра 2021. године о Нацрту амандмана на Устав Републике Србије

29.11.2021 Измене Устава

Венецијанска комисија је на 128. пленарном заседању донела Мишљење о Нацрту амандмана на Устав Републике Србије у делу који се односи на правосуђе и мишљење о Нацрту уставног закона за спровођење амандмана.

 

Превод Мишљења можете преузети овде.

Тематска дебата: "Шта доноси нови Устав за судије" (видео)

02.11.2021 Измене Устава

У оквиру пројекта Отворена врата правосуђа, 21. октобра 2021 године, одржана је тематска дебата на тему Шта доноси нови Устав за судије. Саговорници су били Драгана Бољевић, судија Апелационог суда у Београду и почасни председник Друштва судија Србије и Нада Ђорђевић, судија Првог основног суда у Београду и заменик председника Управног одбора Друштва судија Србије. Дебатом је модерирао Марко Дејановић, шеф канцеларије Друштва судија. 

Саопштење о променама Устава

27.09.2021 Измене Устава

На Скупштини Друштва судија Србије одржаној 24. септембра 2021. године расправљано је о променама Устава у делу који се односи на правосуђе, с обзиром да је Одбор за уставна питања и законодавство Народне скупштине, на основу текстова које му је доставила Радна група за израду акта о промени Устава, 21. септембра 2021. године усвојио, ради достављања Венецијанској комисији Савета Европе, нацрте акта о промени Устава Републике Србије и уставног закона.

О позиву Одбора за уставна питања за разговор о промени Устава

29.04.2021 Измене Устава

Поводом позива који му је достављен 27.4.2021, за јавно слушање 29.4.2021. на тему: Промене Устава Републике Србије у области правосуђа, Друштво судија Србије издаје:

 

С А О П Ш Т Е Њ Е

 

Друштво судија Србије поздравља чињеницу што је Народна скупштина, као Уставом овлашћени предлагач, коначно преузела руковођење процесом везаним за евентуалну промену Устава Републике Србије.

Истовремено, Друштво судија изражава изненађење и забринутост што на Јавно слушање нису позвана удружења која су досад активно учествовала у тзв. консултативном процесу о промени Устава и доприносила му и писаним предлозима, међу којима су нарочито YUCOM, Београдски центар за људска права и Центар за правосудна истраживања.

Будући да Народна скупштина још није донела одлуку о промени Устава, као и због великог броја учесника и планираног формата у ком ће се одвијати Јавно слушање, најављено Јавно слушање представља само неформални консултативни састанак, прелиминарну „анкету“ о виђењима учесника да ли у овом тренутку уопште треба, или не, мењати Устав.

Друштво судија упутило процедуралне предлоге Народној скупштини

11.06.2019 Измене Устава

Поводном седнице Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине Републике Србије заказане за петак 14. јун 2019. године са темом: Разматрање Предлога за промену Устава Републике Србије, који је поднела Влада Републике Србије 30. новембра 2018. године, имајући у виду важност питања које ће одбор разматрати, као свој допринос легитимности овог важног процеса, Друштво судија Србије доставило је Народној скупштини процедуралне предлоге које можете прочитати у наставку.

Отворено писмо министарки правде Нели Кубуровић

14.11.2018 Измене Устава

Поводом још једном поновљених неистинитих, ниподаштавајућих и претећих изјава помоћника министра правде господина Чедомира Бацковића упућених представницима судске власти у време активности на плану промене Устава Републике Србије  у области правосуђа, а изречених у емисији „Добро јутро, Србијо“ на телевизији Hаppy дана 12.11.2018. године:

Страна 1 од 6


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En