Актуелности


Одржана конференција о вредновању рада судија

09.10.2023 Вести

Друштво судија Србије, заједно са Међународним удружењем судија и тужилаца за демократију и слободе (МЕДЕЛ), а уз подршку Мисије ОЕБС у Србији и Фондације за отворено друштво, одржало је у петак 6. октобра 2023. године међународну конференцију Вредновање рада судија.

Кандидати Управног одбора Друштва судија Србије за председника и заменика председника Друштва

08.09.2023 Вести

На седници одржаној 7. септембра 2023. године, Управни одбор Друштва судија Србије донео је одлуку да предложи:

Редовна годишња Скуштина Друштва судија Србије

31.08.2023 Вести

На основу члана 29. став 2 Статута Друштва судија Србије, доносим одлуку о сазивању редовне

 

Скупштине Друштва судија Србије

у петак, 6. октобра 2023. године у 10 часова

у Хотелу Метропол

 Булевар краља Александра 69, Београд

 

Саопштење Друштва судија Србије поводом извештавања Мреже за истраживање криминала и корупције - КРИК

18.08.2023 Вести

Поводом коментара и извештавања „Мреже за истраживање криминала и корупције“ (КРИК) о неправноснажној пресуди Вишег суда у Београду, којом је делимично усвојен тужбени захтев па су “Мрежа за истраживање криминала и корупције” (КРИК) и Стеван Дојчиновић обавезани да тужиоцу Предрагу Колувији солидарно на име накнаде нематеријалне штете због повреде права на претпоставку невиности исплате износ од 30.000,00 динара са затезном каматом од дана пресуђења па до исплате, те извештавања појединих медија с тим у вези, Друштво судија Србије издаје следеће

С А О П Ш Т Е Њ Е

Одржан састанак Европског удружења судија и усвојене резолуције о платама и пензијама судија

14.06.2023 Вести

Европско удружење судија (ЕАЈ) одржало је 2. јуна 2023. године редован годишњи састанак у Атини. Састанку су присуствовали и представници Друштва судија Србије. Као и на сваком састанку овог удружења, разматрана су бројна важна питања од значаја за правосудне системе европских држава.

Одузимање имовине

15.05.2023 Вести

Марина Барбир - судија Првог основног суда у Београду и члан Управног одбора Друштва судија Србије

 

У нашем кривичноправном систему одузимање имовине могуће је на три начина и то као:

  • мера безбедности;
  • одузимање имовинске користи;
  • одузимање имовине проистекле из кривичног дела.

Радници свих земаља - заштитите своје податке

15.05.2023 Вести

Немања Рилке - судија Основног суда у Сомбору

 

Увод

Обрада података о личности уопштено се у јавности везује за Закон о заштити података о личности који је усклађен са GDPR (General data protection regulation) те тек у скорије време ова тема добија на значају. С друге стране, општој јавности скоро је непозната чињеница да у овој области већ дуги низ година постоје правила међународног карактера која имају непосредну примену у нашем правном систему као ратификовани међународни уговор и то Конвенција Савета Европе о заштити лица у односу на аутоматску обраду података - скраћено: Конвенција 108, која је у примени у нашој земљи још од 1992. године.

Саопштење поводом текстова и иступања новинара

30.03.2023 Вести

Поводом текстова, наступа и иступања Драгана Ј. Вучићевића, глодура Информера, али и других новинара, у којима се изражава неверица да је у Србији поново уведена казна затвора због вербалног деликта, Друштво судија Србије упућује на саопштење објављено дана 21.9.2021. године и понавља да је кривично дело увреде кривично дело које се гони по приватној тужби, а не по службеној дужности, односно по кривичној пријави како се то колоквијално назива, те да је на 'увређеном', као приватном тужиоцу, одлука да ли ће поднети кривичну тужбу и тиме иницирати покретање кривичног поступка.

Саопштење поводом ванредног распореда у Вишем јавном тужилаштву у Београду

01.03.2023 Вести

Поводом скорашње измене годишњег распореда послова за 2023. годину којом су заменице Вишег јавног тужиоца у Београду распоређене из Посебног одељења за сузбијање корупције у првостепено одељење Вишег јавног тужилаштва (општи криминал) у тренутку хапшења осумњичених односно реализације вишемесечног поступања у предметима високе корупције везане за ЈП "ЕПС", у вези с чим је Виши јавни тужилац у Београду издао више саопштења за јавност која су међусобно контрадикторна, због чега су заменице ВЈТ јавно указале на начин и околности под којима је то учињено,

Снимак јавне расправе о нацртима правосудних закона, 10.1.2023

23.01.2023 Вести

У уторак, 10. јануара 2023. године одржан је састанак Министарства правде са представницима радних група за поглавља 23 и 24 Националног конвента о Европској унији, у оквиру јавне расправа о нацрту Закона о судијама, нацрту Закона о уређењу судова, нацрту Закона о Високом савету судства, нацрту Закона о јавном тужилаштву и нацрту Закона о Високом савету тужилаштва.

Страна 2 од 83


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En