Назад

Saopštenje Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika

15.03.2013.


Povodom informacija da su sudijski pomoćnici Višeg suda u Beogradu započeli prikupljanje potpisa u cilju obraćanja VF Predsednika Višeg suda u Beogradu, radi iznošenja teme ustavnosti Zakona o pravosudnoj akademiji pred Sednicu svih sudija Višeg suda u Beogradu i sledstvenoj izradi Ustavne inicijative, ukazujemo na sledeće:USTP podržava sve napore kolega iz Višeg suda u Beogradu koji nameravaju da se angažuju na zaštiti prava sudijskih pomoćnika, kako iznošenjem problema pred Sednicu svih sudija Višeg suda u Beogradu, tako i u najavljenoj izradi Ustavne inicijative.
Članovi USTP, koji su pomoćnici u Višem sudu, svojim potpisima su podržali navedeno prikupljanje potpisa.USTP zvanično nije obavešten, niti pozvan da učestvuje u prikupljanju potpisa ili pisanju Ustavne inicijative od strane kolega iz Višeg suda.Tim za Ustavna i zakonodavna pitanja USTP intenzivno radi na pripremi sopstvene Ustavne inicijative, na izmenama i dopunama Zakona o pravosudnoj akademiji i dopuni Strategije reforme pravosuđa u periodu 2013. – 2018. godine, nalazeći da složenost položaja sudijskih i tužilačkih pomoćnika zahteva koordinirano delovanje na više frontova. U tom cilju uspostavljena je saradnja sa nekima od najeminentnijih strukovnih udruženja u zemlji i stručnjacima za ustavnu materiju, sa namerom da se pitanja pomoćnika dovedu u fokus što šire stručne javnosti.
USTP ističe da se rešenja koja priprema odnose na sve sudijske pomoćnike, bez obzira na to kada su stekli uslov za izbor na sudijsku/tužilačku funkciju i da jedino takav pristup u borbi za prava pomoćnika smatra ispravnim. USTP upozorava da je položaj pomoćnika sistematski uništavan prethodnoih godina i da će iznalaženje rešenja nužno zahtevati minimum strpljenja i maksimum napora u narednom periodu.USTP poziva sve zainteresovane kolege na saradnju u bilo kom obliku.
USTP poziva članove da uzmu direktno učešće u borbi za svoja prava kroz aktiviranje u postojećim timovima.USTP za zadovoljstvom ističe da su uspostavljeni kontakti sa kolegama iz različitih gradova u Srbiji, koji dele našu zabrinutost i otvoreno prihvataju poziv na saradnju, što ukazuje da ideja širokog fronta koji bi se borio za unapređenje naše struke nije ni izdaleka neostvariva, kakvom bi hteli da je prikažu oni koji su se unapred predali ili uplašili izazova koji će neminovno uslediti u vremenu koje dolazi.
Beograd                                                                                                                           Predsednik USTP
14.03.2013. godine                                                                                                        Nenad StefanovićНазад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En