Назад

Саопштење Друштва судија Србије поводом изјаве председника Републике Србије

07.07.2021.


Поводом изјаве Председника Републике, дате у емисији Ћирилица која је емитована 5.7.2021. године на телевизији Happy, a у којој наводи да постоји безброј случајева у којима се правосуђе и адвокати договарају како да доносе пресуде против државе, што траје годинама и због чега држава годишње исплаћује стотине милиона евра, Друштво судија Србије

 

ПОДСЕЋА

  • Свако има право на слободу изражавања, у складу са Уставом Републике Србије и Европском конвенцијом о заштити људских права и основних слобода, с тим што та слобода повлачи за собом одређена ограничења, између осталих и ограничења ради очувања ауторитета и непристрасности суда.
  • Сви државни органи и функционери дужни су да својим поступањем и понашањем одржавају поверење у независност и непристрасност судија.
  • Изношењем у јавност паушалних навода да постоје бројни случајеви у којима судије крше закон и праве штету Републици Србији наноси се велика штета угледу српског правосуђа и подрива његов ауторитет, што није у интересу демократске државе која почива на принципу поделе власти, од којих једну грану чини и независно судство, нити је то у интересу њених грађана.
  •  

ПОЗИВА

 

  • Председника Републике да пријави полицији, односно надлежном јавном тужилаштву сазнања о случајевима у којима поједине судије у вршењу судијске функције наводно крше закон на штету грађана и државе.
  • Јавно тужилаштво да предузме одговарајуће кораке у оквиру својих надлежности у циљу откривања и процесуирања судија за које постоји сумња да врше кривична дела.

Преузмите саопштење.

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En