Назад

23. мај - Дан опомене за независност правосуђа

24.05.2021.


Сваког 23. маја, МЕДЕЛ одаје почаст сећању на Ђованија Фалконеа, италијанског судију убијеног од стране Мафије 23. маја 1992. године, обележавајући овај датум као Дан опомене за независност правосуђа.

Независност правосуђа није празан концепт, већ представља камен темељац сваког слободног и демократског друштва. Без слободног правосуђа не може доћи до поштовања људских права и основних слобода.

У претходној години, били смо сведоци слома владавине права у многим земљама.

У Мађарској и Пољској повећани су напади на храбре и независне судије и тужиоце, и бројчано и по интензитету, док локалне власти уопште нису поштовале одлуке Суда правде Европске уније и Европског суда за људска права.

У Турској, Мурат Арслан, председник YARSAV-а (удружења које је члан МЕДЕЛ-а) још увек је у затвору, на одслужењу десетогодишње казне затвора изречене у пресуди која није испунила ниједан критеријум законом прописаног поступка.

Исто као и у случају Ђованија Фалконеа, који је одбрану основних вредности независног правосуђа платио животом, МЕДЕЛ на данашњи дан жели да подсети на имена судија и тужилаца из Турске који су преминули након противправне казне затвора, а чија је једина кривица била у томе што су храбро стали у одбрану независности правосуђа и владавине права:

                -              Teoman Gökçe (јун 2018 / пронађен мртав у затворској ћелији)

                -              Mustafa Erdoğan (август 2018 / 4 дана након изласка)

                -              Mehmet Tosun (преминуо у болници након изласка)

                -              Seyfettin Yiğit (септембар 2016 / пронађен мртав у затворској ћелији)

                -              Teoman Gökçe (2 године држан у притвору, преминуо од срчаног удара у затвору)

                -              Alparslan Güngör (април 2021 / након 3 године у затвору)

Овом списку морамо додати имена супружника, деце и других сродника судија и тужилаца, који су преминули након прогона или током покушаја бекства у екстремним условима (https://www.freejudges.eu/report/report-judges-and-prosecutors-losing-their-lives-due-to-the-persecution-of-erdogans-government-under-coup-pretext/).

Памћењем њихових имена, МЕДЕЛ одаје почаст сећању на њих и уверава да ће њихова дела наставити да живе, као и она Ђованија Фалконеа.

МЕДЕЛ још једном наглашава оно што је истакло на овај дан 2020. године: ово су мрачна времена за правосуђе широм света, а посебно у Европи. Управо у оваквим тренуцима морамо подићи своје гласове и заложити се за темељне вредности на којима се мора градити Европа: поштовање основних права и слобода; подела власти и независност судства.

То дугујемо сећању на Ђованија Фалконеа и све оне који су се жртвовали у име правде.

 

Преузмите Саопштење.

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En