Назад

Судије питају Снежану Бјелогрлић (ВИДЕО)

23.11.2020.


У понедељак 7. децембра 2020. године биће одржани избори за кандидате за чланове Високог савета судства из реда судија. Избор пет кандидата који добију највећи број гласова својих изборних база, извршиће Народна скупштина Републике Србије у јануару 2021. године, а ВСС у новом саставу започеће рад 6. априла 2021. године.

Бирају се по: један кандидат из реда виших и привредних судова, један кандидат из судова републичког ранга (Врховног касационог суда, Привредног апелационог суда и Управног суда), као и један кандидат из судова са подручја аутономних покрајина. Судије прекршајних и основних судова изабраће два кандидата из прекршајних судова, Прекршајног апелационог суда и основних судова.

На предстојећим судским изборима, поклањајући своје поверење одређеним колегама, судије стављају своју судбину у њихове руке.

Судије ће одлучити ко ће их у ВСС штитити када је њихова независност у опасности, како ће њихов рад бити вреднован, да ли ће и на који начин бити дисциплински процесуирани и разрешавани, какви ће људи постајати судије у Србији, како ће судије напредовати, да ли ће ВСС заиста бити независан и самосталан, да би судијама гарантовао и обезбеђивао независност и самосталност.

Зато је добро да судије упознају кандидате за које гласају, да унапред знају какви су њихови ставови о питањима од значаја за судство.

У наставку можете погледати разговор Снежане Бјелогрлић, кандидата за Високи савет судства из реда судија основних и прекршајних судова, са колегама судијама.

 

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En