Назад

Удружење судијских и тужилачких помоћника поднело пет захтева Министарству правде око нацрта измена Устава

30.01.2018.


Удружење судијских и тужилачких помоћника је поднело је пет захтева за информације од јавног значаја Министарству правде у вези са нацртом измена Устава у области правосуђа.

 

Наиме, Удружење судијских и тужилачких помоћника поставило је Министарству правде пет питања и то:

- ко је чинио састав радне групе која је израдила Радни текст измена Устава у области правосуђа,

- да ли постоји одлука о формирању те радне групе и уколико постоји ко је одлуку донео,

- да ли су вођени записници о раду Радне групе,

- на који начин је бивши члан и стални експерт Венецијанске комисије Џејмс Хамилтон учествовао у раду Радне групе Министарства правде која је израдила Радни текст измена Устава, те

- да ли је исти давао сугестије, у ком правцу и да ли су те сугестије забележене у записницима о раду

Како наводе у Удружењу они сматрају да су одговори на ова питања у интересу правосудне струке, али и грађана Републике Србије.

- У интересу је како би људи имали увид у биографије људи и њихове референце који су директно учествовали у припреми нацрта за највиши правни акт једне земље, а посебно на који је начин наведена радна група формирана - наводи се у саопштењу Удружења.

Како стоји у њиховом саопштењу ни након 20 дана од подношења захтева за приступ информацијимам од јавног значаја они нису добили одговор од Министарства правде везано за седам питања међу којима се налазе и питања везана за Правосудну академију.

- Како тражене информације нису достављене у законом прописаном року, УСТП је затражило хитан одговор од Повереника за информације од јавног значаја - наводе даље они.

 

Текст преузет са странице дневних новина Блиц

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En