Назад

"Упитник" Јавног сервиса без стварне дебате

05.03.2018.


Драгана Бољевић, председник Друштва судија Србије, позвана је да се укључи у емисију Упитник Радио-телевизије Србије 6. марта 2018. године, чија тема ће бити промене Устава Републике Србије - али не и да учествује у самој дебати која ће се о овој теми водити. Једини начин учешћа који је судији Бољевић понуђен јесте да се емитује њена унапред снимљена изјава или укључењем у програм. У наставку преносимо одговор председника Друштва судија уреднику емисије Упитник, Оливери Јовићевић.

 

Уважена госпођо Јовићевић,

 

У вези са Вашим позивом за укључење у емисију Упитник Радио-телевизије Србије која ће бити емитована 6. марта 2018. године и посвећена теми промене Устава Републике Србије у делу који се односи на правосуђе, подсећам да је Друштво судија Србије, заједно са Удружењем јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије, још 30. јануара 2018. године позвало Радио-телевизију Србије да посвети одговарајући медијски простор овој важној и актуелној теми организовањем јавне дебате о предложеним изменама.

Међутим, како се позив који ми је упућен односио на давање унапред снимљене изјаве или укључење у програм, такву врсту учешћа нисам могла да прихватим. Моје учешће би једино имало смисла уколико бих могла да равноправно учествујем у дебати са осталим учесницима емисије.

Узевши у обзир изузетан значај који тема уставних промена има за грађане Републике Србије, чији је РТС јавни сервис, надам се да ово неће бити и једина дебатна емисија о овој теми. Изражавам спремност да учествујем у емисијама на ову, а и на друге теме које се тичу правосуђа, равноправно дебатујући са осталим учесницима.

Молим Вас да ово моје писмо прочитате у емисији.

 

 

Драгана Бољевић,
председник
Друштва судија Србије

Преузмите допис РТС-у.

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En