Саопштење поводом изјаве Милована Дрецуна

19.04.2018.Назад

Поводом изјаве народног посланика Милована Дрецуна од 18.04.2018. године у Јутарњем програму Јавног сервиса Радио телевизије Србије, Друштво судија Србије издаје

 

С А О П Ш Т Е Њ Е

 

Друштво судија Србије са забринутошћу примећује да политичари настављају са непримереним изјавама којима омаловажавају судије и позивају грађане на непоштовање судија и судских одлука.

Последња у низу непромерених изјава да: "...они (Европска Унија) стално причају о независности судова, али да нико не говори о праву грађана да буду заштићени од судија!" дата је као коментар Извештаја Европске комисије о напретку Србије за 2017. годину, у коме се управо такви иступи негативно оцењују констатацијом да притисак на правосуђе остаје висок, и да Србија мора да начини значајан напредак у оснаживању независности судства и самосталности тужилаштва.

Овакве непримерене и противправне изјаве извесно слабе независност судства и подривају незадовољство грађана и владавину права, чинећи далекосежну штету друштву Србије.

Друштво судија Србије позива Високи савет судства да реагује и осуди овакво понашање политичара, у циљу заштите независности судства, поштовања правног поретка и заштите угледа Републике Србије.

 

Преузмите текст Саопштења.

Актуелности | Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En