Назад

Саопштење поводом континуираних притисака на судство

05.06.2018.


С А О П Ш Т Е Њ Е

Друштво судија Србије обратило се јавности и Високом савету судства 26.5.2018. године захтевајући реакцију поводом иступања представника градског одбора Српске напредне странке на конференцији за новинаре у Шапцу, дана 23.5.2018. године, поводом неправноснажне пресуде донете од стране судије Биљане Мраовић.

Том приликом констатовано је да се оваквим понашањем званичника владајуће политичке странке системски омаловажавају представници судске власти, угрожава независност и непристрасност судства, истовремено подстиче неповерење у судску власт, крши претпоставка невиности, гарантоване Уставом, законима и међународним конвенцијама и позивају грађани на непоштовање донетих судских одлука.

Овакво неприхватљиво понашање политичара остало је без осуде надлежних државних органа, што је за последицу имало не само повећани број негативних коментара на рад колегинице већ и вербални напад и увреду од стране грађанина који су се десили 4.6.2018. године на улицама Шапца.

Стога, ради очувања независности судства и ауторитета судија, а у конкретном случају и физичког интегритета поступајуће судије, Друштво судија Србије поново позива Високи савет судства да што хитније реагује у складу са својим уставним и законским обавезама.

Друштво судија Србије позива и председника Основног суда у Шапцу, чији судија је предмет континуираног и непримиреног притиска политичара и јавности у том граду, да у складу са својим законским обавезама предузме одговарајуће мере у циљу заштите судије а тиме и судства.

Друштво судија Србије такође, а имајући у виду и да су се притисци на судију Мраовић са конференције за штампу пренели на улице Шапца позива и друге државне органе да у оквиру својих надлежности предузму одговарајуће мере у циљу заштите независности судства, поштовања правног поретка и заштите угледа Републике Србије.

На крају, Друштво судија поново наглашава да ово саопштење није сачињено само у циљу заштите судија ради њих самих већ се овим саопштењем жели указати да је неопходно да се престане са оваквим видом притисака, чиме би се, на тај начин, створили услови да сваки грађанин Србије, када се нађе пред судом оствари правовремену и правичну судску заштиту, што је једино могуће ако је судија независан и непристрасан.

 

Преузмите текст Саопштења.

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En