Назад

Саопштење поводом учешћа судије у пензији у риалити програму

03.09.2018.


Поводом инфорамације објављене у средствима јавног информисања и на интернету, да ће један од учесника у риалити програму – ТВ формату ''Задруга 2'', који ће се емитовати на телевизији '''Пинк'', почев од 6. септембра 2018. године, бити судија у пензији Снежана Илић, некадашњи судија Првог основног суда у Београду, а имајући у виду пре свега контроверзе које прате такав један програм, Друштво судија Србије издаје следеће

 

С А О П Ш Т Е Њ Е

 

Иако је одредбом члана 12. став 1. Закона о судијама прописано да судијска функција траје непрекидно од првог избора за судију до навршеног радног века и да у том смислу колегиница Снежана Илић ни на који начин не може представљати запослене у правосуђу, на било ком нивоу и на било ком радном месту, сматрамо да је неопходно подсетити јавност, али и саму потенцијалну учесницу овакве телевизијске емисије, да је достојност један од услова за обављање, иначе часне, и веома тешке судијске функције. У том смислу, како је то превиђено чланом 45. наведеног закона, достојност подразумева моралне особине које судија треба да поседује и понашање у складу са тим особинама, да, између осталог, моралне особине чине поштење, савесност, правичност, достојанственост, истрајност и узорност, а да понашање у складу са тим особинама подразумева чување угледа судије и суда у служби и изван ње и свест о друштвеној одговорности.

Управо из овако наведених разлога, Друштво судија Србије изражава забринутост да би учешће у једном оваквом ТВ формату, па макар и судије у пензији, могло штетити угледу правосуђа, односно нарушити углед свих запослених у правосуђу, уверено да евентуално учешће колегинице у пензији није повезано са чињеницом да је у току поступак у вези са променом Устава, у делу који се односи на правосуђе.

Друштво судија Србије позива Високи савет судства да и он реагује овим поводом, али и апелује на бившу колегиницу Снежану Илић да преиспита своју одлуку о учешћу у оваквој ТВ емисији.  

 

Преузмите текст Саопштења.

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En