Назад

Друштво судија прославило јубилеј

10.07.2017.


Друштво судија Србије, прво и највеће удружење судија у Републици Србији, обележило је две деценије својег постојања и борбе за афирмацију права као струке и науке, залагања за владавину права и правну државу, за независно и самостално судство, за углед и материјални статус судија и унапређење прописа о организацији и раду судова, одржавањем међународне конференције и Свечане скупштине Друштва судија Србије у Београду 7. и 8. јула 2017. године.

Међународна конференција Искуства струковних удружења судија у очувању независности судства, чије организовање је подржала Мисија Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији и Амбасада Француске у Србији,окупила је судије судова свих инстанци и из различитих градова широм земље и иностранства, јавне тужиоце, представнике Високог савета судства, Државног већа тужилаца, Врховног касационог суда, Заштитника грађана, те Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије, Удружења судијских и тужилачких помоћника и Асоцијације правосудних саветника Србије, Правног факултета Универзитета у Београду, те националних и међународних организација и удружења са којима Друштво судија Србије успешно сарађује дуги низ година.

Конференцију су отворили, испред Друштва судија Србије, судије Омер Хаџиомеровић, заменик председника и Снежана Бјелогрлић, председник Управног одбора Друштва, те Андреa Орицио (Andrea Orizio), шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, који је истакао значај питања независности судства и улоге коју струковна удружења имају у његовој одбрани, посебно у контексту правосудних и очекиваних уставних реформи у Србији, осврћући се на дугогодишњу успешну сарадњу Друштва судија и Мисије ОЕБС-а у Србији. Затим се присутнима обратио Филип Сер (Philippe Cerf), први саветник и отправник послова ad interim Амбасаде Француске у Србији, истичући да није неопходно подсећати на значај независности судства, која је уткана у демократске системе поделе власти и честитајући Србији отварање значајног Поглавља 23 у преговорима о приступању Европској унији, уједно поздрављајући иницијативу Друштва судија Србије да организује скуп који обрађује овако значајну тему за јубилеј овог удружења. Уводна обраћања је закључио Горан Илић, председник Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије и члан Државног већа тужилаца подсећајући  да су напади на судијску независност и тужилачку самосталност по правилу једновремени, те да су изазови који су пред судијама и тужиоцима истоветни, осврћући се притом на једнаке изазове са којима су се струковна удружења судија и тужилаца заједнички сучељавала током година свог постојања и сарадње, захваливши се на подршци коју је Друштво судија пружало Удружењу тужилаца. 

Први панел конференције је био посвећен искуствима националних струковних удружења у очувању судијске независности и, као такав, садржао представљања струковних удружења судија из Србије, Немачке, Словеније, Хрватске, Француске, који су поделили искуства удружења из својих земаља и специфичностима које свако удружење има, као и њихове борбе за независно судство у поменутим земљама. Своја искуства су, у оквиру овог панела, представили, из Србије, Драгана Бољевић, председник Друштва судија Србије и судија Апелационог суда у Београду, из Немачке, Ханс-Ернст Бочер (Hans-Ernst Böttcher), представник немачког удружења судија Ver.di и ранији председник Окружног суда у Либеку, који је објаснио контекст удруживања судија у овој земљи; затим из Словеније, Јања Роблек, доскорашњи председник удружења Slovensko sodniško društvo и судија Окружног суда у Крању; из Хрватске, Ђуро Сеса, почасни председник Удруге хрватских судаца и судија Врховног суда Хрватске; док је приказ историјата удруживања судија у Француској и друштвеног контекста настанка и деловања удружења пружила Симон Габорјо (Simone Gaboriau), ранији председник француског удружења судијаSyndicat de la magistrature и ранији председник већа Апелационог суда у Паризу.

Други тематски панел је обухватио излагања Кристофа Рењара (Christophe Régnard), француског судије и председника Светског удружења судија, чији је Друштво судија Србије члан и једини представник из Србије, поред осталих 84 удружења из целог света, те Гвалтијера Микелинија (Gualtiero Michelini), судије Апелационог суда у Риму и председника Европског удружења судија и јавних тужилаца за демократију и слободе – МЕДЕЛ (Magistrats européens pour la démocratie et les libertés), које окупља 21 удружења из 15 европских земаља. Сваки од два председника је објаснио на који начин ова два међународна удружења својим деловањима штите независност судија у државама из којих потичу њихова удружења-чланови, као  и са каквим изазовима се сусрећу.

     

Последњи тематски панел се тицао улоге европских институција у заштити судијске независности. Своја излагања, као део овог панела, пружили су Ђуро Сеса, као заменик председника Консултативног већа Европских судија Савета Европе, који је објаснио настанак, састав и деловање овог тела, те Антонио Клуни (António Cluny), експерт Европске уније, представник Португалије при Eurojust-у и ранији председник МЕДЕЛ-а, који је образложио одлуке из домена правосуђа Европског суда правде у Луксембургу. По окончању излагања, уследила је динамична дискусија присутних гостију и панелиста.

Дан по одржавању међународне конференције, Друштво судија Србије је одржало своју Свечану Скупштину на којој су се Омер Хаџиомеровић и Лепосава Карамарковић, чланови Иницијативног одбора за оснивање Друштва судија Србије, подсетили на околности настанка овог удружења и на велике потресе које је исто претрпело током година свог деловања, уједно подсећајући да Друштво од својих циљева неће одустати и да ће и даље наставити да брани принципе на којима је настало, подсећајући и на речи проф. др Зорана Ивошевића које су још једном цитиране:

НЕ ПРИСТАЈЕМ

 на поданичку улогу суда, којом се избори претварају  у самоименовање.

НЕ ПРИСТАЈЕМ

на зависно судство, у којем се суд бави „прањем“ дневне политике,

уместо да буде симбол правне државе.

НЕ ПРИСТАЈЕМ

 на послушност дневној политици и на суђење којим се угађа политичкој вољи било које партије.

НЕ ПРИСТАЈЕМ

 на избор судија који су лојални, а нису компетентни.

НЕ ПРИСТАЈЕМ

 да браним државу од демократије, јер демократију треба бранити од државе, ако јој није дорасла.

НЕ ПРИСТАЈЕМ

 на ћутање о срамоти судства, ако већ морам да црвеним од стида због одлука које судству не служе на част. 

 

На Свечаној Скупштини су, поред осврта на две деценије активности удружења, поднети извештаји о раду Друштва судија и Управног одбора, те Надзорног одбора и презентован оквирни план активности (преузмите Извештај о раду Друштва судија Србије (26.06.2016 – 08.07.2017) и Оквирни програм рада за 2017/2018. годину). Скупштина је отворена интонирањем химне и сплета српских мелодија у извођењу хора Ars vocalis, протекла у свечаној атмосфери и затворена позоришном представом Јазавац пред судом у извођењу Позоришта Лектира, уз присуство судија Симон Габорјо и Ханс-Ернст Бочера, гостију и пријатеља Друштва судија.

 

 

 

 

 

 
Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En