Назад

Други пут светска награда Удружењу тужилаца Србије

14.09.2017.


Председник Удружења тужилаца Србије, Горан Илић примио је награду, која је Удружењу тужилаца Србије додељена као признање за остваривање циљева и станадарда Међународног удружења тужилаца (International Association of Prosecutors - IAP) и организацију Треће глобалне конференције удружења тужилаца у Београду.

Признање је председнику струковног удружења тужилаца Србије, Горану Илићу уручио председник Међународног удружења тужилаца (IAP) Герхард Јарош (Gerhard Jarosh) на свечаној церемонији у оквиру Двадесет друге годишње конференције Међународног удружења тужилаца. 

У образложењу одлуке о додели награде, Извршни одбор Међународног удружења тужилаца, поред осталог, је навео да је одлуку донео ценећи допринос Удружења јавних тужилаца Србије владавини права и заштити самосталности тужилаца у Србији. Из образложења одлуке, такође, произилази да је Међународно удружење тужилаца вредновало и активности Удружења тужилаца Србије у супротстављању покушајима да се утиче на самосталност јавног тужилаштва.

Награда која је уручена на Двадесет другој годишњој конференцији представља другу награду коју је Удружење тужилаца Србије добило од Међународног удружења тужилаца. Прву награду Удружење је добило 2011. године на Шеснаестој годишњој конференцији Међународног удружења тужилаца.

Иначе, Међународно удружење тужилаца је прва и једна интернационална организација тужилаца која окупља 180 организација из 176 земаља света, укључујући државна и јавна тужилаштва, удружења тужилаца и агенције са превенцију криминала. Међународно удружење тужилаца је, далеке, 1995. године основала канцеларија Уједињених нација у Бечу.

Друштво судија Србије упућује честитке својим колегама на добијеном значајном признању.

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En