Назад

Мурат Арслан, ухапшени турски судија, добитник награде Вацлав Хавел за људска права 2017

09.10.2017.


Парламентарна Скупштина Савета Европе (ПССЕ) објавила је на пленарној седници, одржаној данас у Стразбуру у Француској, да је добитник награде Вацлав Хавел за људска права за 2017. годину Мурат Арслан, турски судија, председник YARSAV, независног удружења турских судија, који је у притвору од 19. октобра 2016. године.

Вацлав Хавел награда за људска права додељује се сваке године од стране ПССЕ, у сарадњи са Вацлав Хавел библиотеком и Фондацијом Charta 77, како би се наградило изванредно грађанско деловање у одбрани људских права у Европи и шире.

Мурат Арслан је номинован за ову награду од стране МЕДЕЛ-а (Удружење европских судија и тужилаца за демократију и слободе), као и од стране Светског удружења судија, уз подршку осталих међународних удружења која чине Платформу за независно судство у Турској – холандска фондација Судије за судије и Удружење европских управних судија.

Мурат Арслан (рођен 1974. у Анкари, Турска) изабран је за председника Извршног одбора YARSAV 14. марта 2011. године. YARSAV, са својих скоро 1800 чланова из реда судија и тужилаца, прво је и најбројније струковно удружење у области правосуђа у Туркој. 

Током мандата, Мурат Арслан имао је неустрашиве и храбре интервенције у турском друштву обелодањујући све злоупотребе које је извршна и законодавна власт све учесталије чинила на штету права грађана и независности судске власти. Његово стално иступање на друштваним мрежама, у новинама и на институционалним форумима никада није заустављено растућим претњама које је турска Влада усмеравала према свима који су пркосили хегемонистичкој моћи председника Ердогана, која је угрожавала турско друштво.

Док је био председник YARSAV-а, учествовао је на састанцима међународних удружења судија и тужилаца као представник тог удружења. Његове активности у Турској оствариване су на разне начине: организацијом и учешћем на конференцијама, семинарима, панел дискусијама, као и чланцима објављеним у новинама и магазинима (Birgün, Evrensel, Cumhuriyet, Hukuk Defterleri), интервјуима датим различитим новинама (увек са фокусом на владавину права и неопходност поштовања људских права и независности судства). Мурат Арслан је такође био ангажован у организацији грађанског друштва: „Отпор у руднику злата Артвин“. Имао је активну улогу у посматрању политичких суђења организованих од стране извршне власти против İlhan Cihaner, Can Dündar и Erdem Gül, као и против Deniz Feneri члана Управног одбора Адвокатске коморе Истанбула.

Управо због његовог ангажмана као председника YARSAV, 3. августа 2015. године смењен је и именован у рачуноводствено веће што је у новинама најављено са насловом „Прогнан у рачуноводствено веће“, јасно указујући на политичку позадину тог потеза.

Након покушаног државног удара у јулу 2016. године, YARSAV је административно расформиран – био је то први владин декрет објављен након проглашења ванредног стања 23. јула 2016. године и Мурат Арслан је разрешен дужности, као и хиљаде других судија и тужилаца. Ипак, YARSAV се и даље сматра чланом МЕДЕЛ-а (Удружење европских судија и тужилаца за демократију и слободе), Светског удружења судија и Европског удружења судија.

Мурат Арслан је ухапшен у октобру 2016. године, током његовог трећег мандата на месту председника YARSAV, и још увек је у притвору. Од тада је изведен пред суд само једном – 26. октобра 2016. и суочава се са веома тешким условима притвора. Месечна преиспитивања основаности притвора врше се само на папиру, а притвор се аутоматски продужава без одржавања рочишта, у складу са законима који су донети у време ванредног стања. Поступак који се води против њега води је тајан и адвокати немају приступ списима пре суђења. Мурат Арслан је санкционисан од стране затворске управе забраном посета у периоду од месец дана због писма које је написао својој супрузи, а у коме се критички односи према ситуацији.

Одлука ПССЕ да Мурату Арслану додели награду Вацлав Хавел, веома је важна порука онима који се још увек боре за људска права у Турској.

Мурат Арслан је симбол свих оних који се не предају већ се, ризикујући чак и своје животе, боре за људска права и још увек верују да турски грађани имају право да живе слободно и у демократској држави. Држави која поштује слободу појединца и гарантује слободан и једнак приступ независном правосуђу, које је способно да штити основна људска права.

Од почетка сурове репресије против грађанског друштва и судске власти у Турској, МЕДЕЛ је примио безбројне вапаје за помоћ из Турске, које данас објављујемо у е-књизи прикаченој уз овај документ.

Ништа прикладније не може се прочитати данас од реченица које је Мурат Арслан написао у писму својој супрузи, због кога је кажњен:

„Нисмо могли да препустимо земљу судбини, земљу и правосуђе доведено до пропасти, те то нисмо ни урадили. Поставили смо смернице које воде ка спасењу, које воде назад, на сваком ћошку. Нећемо устукнути. Данас смо у изгнанству, у ланцима, али истина се не може променити. Цена коју смо платили само је ојачала нашу веру у боље дане и унутрашњи мир – свако јутро будим се са осмехом. Осмех никада није силазио са мога лица. Имајући то у виду, сетио сам се једне ствари. Историја никада није писала о диктатору који је умро са осмехом на лицу, и никада неће.“

 

Понедељак, 9. октобар 2017. године

МЕДЕЛ – Удружење европских судија и тужилаца за демократију и слободе

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En