Назад

Писма турских судија

11.10.2017.


Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је у дводневној посети Србији. Ова посета је у медијима представљена као најава интензивније сарадње две земље. Потписано је више међудржавних споразума у области економије, трговине и инвестиција.

Потписана је и заједничка декларација о оснивању Високог политичког савета за сарадњу Србије и Турске.

Какав је то политички узор Турска Србији, поготово после 16. јула 2016. године? Сећамо се, Турска је тог дана увела ванредно стање, а Ердоган преузео све полуге власти у своје руке.

 

Хиљаде судија и тужилаца биле су ухапшене као непријатељи режима и пучисти. Већина њих је и данас у притвору. Међу њима је и Мурат Арслан, председник независног удружења турских судија. Он је пре неколико дана  добио међународно признање Вацлав Хавел парламентарне скупштине Савета Европе за ангажовање у борби за људска права. У образложењу награде каже се да је „Мурат Арслан симбол за све који се не предају и боре за људска права, и по цену живота, јер верују да турски грађани имају право на слободу у демократској земљи, у држави која поштује слободу појединца и гарантује слободан и једнак приступ независном правосуђу способном да штити основна људска права.“

Овде прилажемо исечке из писама ухапшених турских судија и тужилаца и чланова њихових породица. Она су позиви у помоћ упућени Европском удружењу судија и јавних тужилаца за демократију и слободе (МЕДЕЛ).

МЕДЕЛ је објавио писма која су стигла у прве две недеље акције против судија и тужилаца. Имена су избрисана из порука да њихови аутори не би трпели додатну штету због објављивања ових писама.

Писма

Високи савет правосуђа је суспендовао 2.745 судија и тужилаца… Вероватно због сумње да су гуленисти. Списак суспендованих судија и тужилаца није још објављен… али сам и ја на једној од тих листа и кажу ми да ће полиција притворити моју жену и мене. Довиђења пријатељи.

***

Данас је трајно отпуштено 2.847 судија и тужилаца, укључујући и мене. Нико од нас нема право на одбрану. Сви смо уклоњени без права на одбрану.

***

Нема никаквих доказа у нашим случајевима. То сам чуо од колега који су у затвору са мном. Постоји само та листа. Тужиоци кажу – ја имам само ову листу, а сви остали документи су тајни и не смем да вам их покажем.

***

Судијама који пусте на слободу притворене судије прети премештај, а затим суспензија од стране Правосудног савета. Све судије које нису ухапшене или притворене могу бити ухапшене или притворене сваког тренутка. Притворене судије имају ограничен (готово никакав) контакт са породицама и адвокатима. Већина адвоката не жели да брани затворене судије.

У граду X, један судија је сам требало да испитује 37 ухапшених судија и тужилаца. Није их ништа питао, само им је рекао да су притворени и да је тако наређено из Анкаре. У истом граду, притвореним судијама није дозвољено да се пресвуку, остваре своје основне потребе и разговарају са било ким.

Тузилац А. Б. је на листи, иако је преминуо 57 дана пре него што су почела хапшења. Код неких колега је убележено да раде у градовима у којима су радили пре две године. Све то говори да су листе припремљене најмање две године унапред.

Тренутна ситуација у јавним установама:

 1. Отпуштено је 60.000 наставника.
 2. Отпуштено је 2.000 запослених на финансијским пословима.
 3. Отпуштено је 100 људи из обавештајних служби.
 4. Отпуштене су све војне судије.
 5. Отпуштено је готово 3.000 судија и тужилаца.
 6. Нико не може да путује у иностранство.
 7. Отпуштени су и сви декани универзитета. Сви су приморани да дају оставке.
 8. Новинарима су отказане акредитације.
 9. Неким новинарима је забрањено да раде.
 10. Отпуштени су неки професори.
 11. Отпуштено је око 10.000 полицајаца.
 12. Отпуштено је 247 градоначелника.

Вечерас је проглашено ванредно стање. Сва људска права могу бити суспендована. Сви од 18 до 60 година могу бити распоређени на јавне послове. Сва имовина може бити одузета.

***

У листама можете видети имена судија и тужилаца који су суспендовани 16. јула 2016. Неки од њих су у притвору, а неки ухапшени и послати у затворе. Листа за суспензије је истовремено и листа за хапшење. Правосудни савет је суспендовао тужиоце, покренуо истраге против њих, а онда су многи и ухапшени. Само једна особа је пуштена.

На листи судија ћете видети господина А. Б. који је умро пре два месеца. Очигледно је да је листа припремљена пре покушаја државног удара.

***

Оставио сам моје двоје деце (од пет и девет година) рођацима. Чекам да ми полиција закуца на врата. Моја жена плаче.

***

Драги пријатељи,

Ја ћу такође бити отпуштен и притворен. Не знам како то да објасним. Само сам радио свој посао и критиковао владу због ситуације у правосуђу. О томе сте обавештени. Можда се више нећемо видети. Хвала вам на досадашњој подршци.

***

Моја жена и ја смо ухапшени.

***

Данас сам ослобођен, али не знам шта ће се даље догађати. Ово се претвара у лов на вештице. Тужилац има право жалбе и можда ће ме поново сместити у затвор. Молим вас обавестите све заинтересоване људе у вашим земљама и у Европи. Стање у земљи се погоршава. Наставите да радите, потребна нам је ваша помоћ више него икада. Моја породица и породица XY је уништена. Суспендовани смо са судијских функција.

***

Мој муж је у затвору 42 дана иако није учинио никакав злочин. Њему је одузета професија и стигматизован је. Нама је одузето право да живимо заједно. Ово је неправедно и ми немамо могућност да се заштитимо.

Мој муж је добар отац. Веома му је стало до наше деце. Не интересује га политика. Најважније у његовом животу су правда и породица. Очајна сам у сваком погледу.

***

Тужилац из Анкаре је наредио одузимање имовине од 3.049 судија и тужилаца који су под истрагом.

Не можемо да одемо из земље, не можемо да радимо и зарађујемо, да продамо нашу имовину.

Немамо више ништа. Немамо домове, аутомобиле или осигурања за децу. Постаје све горе.

Време је за умирање.

 

MEDEL: Letters from the Turkish judiciary 2016 – 2017

Превод и коментар Софија Мандић

Преузето са портала Пешчаник, 11.10.2017.

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En