Назад

Струковна удружења судија и тужилаца представила заједничке Полазне основе за расправу о изменама Устава Републике Србије

11.10.2017.


Струковна удружења судија и тужилаца одржала су 11.10.2017. године конференцију за медије на којој су обавестила јавност о томе да консултације које Министарство правде спроводи у поступку припрема за скорашње уставне измене не представљају стварну јавну расправу, да су грађани искључени и из ових консултација, да Министарство правде није представило своје полазне основе о којима би се расправљало. Удружења су нарочито упозорила на то да Министарство правде у овом процесу скреће пажњу са стварног разлога због кога се држава обавезала да измени Устав, а то је деполитизација правосуђа, отклањање политичких утицаја усмерених на судије и тужиоце и јачање независности судства и самосталности тужилаштва.

Указали су на то да постоји покушај да се изменама Устава досадашњи политички утицај на правосуђе замени новим (путем другачијег избора судија и тужилаца, преласком на систем обичајног права и слично), али и да постоји широки консензус релевантне стручне јавности да је неопходно да се судска власт Уставом успостави као равноправна политичким. То значи да се постојеће гаранције независности и самосталности не смеју снижавати, већ да их треба јачати таквим решењима којa ће обезбедити да судство и тужилаштво буду заштитници права грађана, а не политичара.

Друштво судија, Удружење тужилаца и Центар за правосудна истраживања представили су заједничке Полазне основе за расправу о изменама Устава Републике Србије и за уставну реформу правосуђа о којима су се сагласила и удружења грађана која имају вишегодишње искуство у области права.

До краја године струковна удружења организоваће десетак састанака по градовима широм Србије на којима ће најшира стручна јавност (судије, тужиоци, судијски и тужилачки помоћници и приправници, запослени у правосуђу, адвокати, професори, представници удружења грађана у области права) разговарати о најбољим решењима за имену Устава. 

 

 
Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En