Назад

О платама судија

16.11.2017.


Поводом назнака да плате судија неће бити повећане, за разлику од плата осталих корисника буџетских средстава, Друштво судија Србије се 8. новембра 2017. године обратило Високом савету судства и, заједно са Удружењем јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије, министрима правде и финансија и председнику Владе указујући да плате носилаца правосудних функција нису само економска категорија, већ и гаранција њихове независности и самосталности, као и да би искључивање судија и тужилаца из најављеног повећања плата представљало дискриминацију у односу на запослене у јавном сектору.

С тим у вези, Друштво судија Србије поздравља реакцију Високог савета судства који је 15. новембра 2017. године издао саопштење којим апелује на надлежне органе да још једном размотре наведена увећања плата како би се допринело очувању угледа и јединства правосудног система.

Друштво судија Србије изражава очекивање да ће се и председник Владе и министри правде и финансија такође одазвати позиву два струковна удружења и обавестити судије и тужиоце, као и јавност, о томе да ли је планирано повећање плата носилаца правосудних функција. 

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En