Назад

Дебата Драгане Бољевић и Чедомира Бацковића на Н1

16.02.2018.


Драгана Бољевић, председница Друштва судија Србије, и Чедомир Бацковић, помоћник министра правде, гостовали су 15. фебруара у емисији Дан уживо на телевизији Н1 и дебатовали на тему промене Устава Републике Србије и предложеног радног текста Амандмана Министарства правде.

  Драгана Бољевић из Друштва судија Србије у Дану уживо рекла је да је одговорна закону и Уставу, а да, ако судство није независно, грађани треба да се секирају.

Гостујући у Дану уживо, Драгана Бољевић је рекла да, ако судство није независно, не може бити ни одговорно.

"Добиће Савамалу, добиће да нико није одговоран. Није проблем што је неко неком украо, или неко неком лупио шамар, али када се деси да можете да дођете до неког крупног политичара, у том моменту тужилац нема ни фукционалну независност, а без независног тужиоца нема ни независног суда", рекла је Бољевић.

Помоћник министра правде Чедомир Бацковић је у Дану уживо истакао да има три милиона спорова у Србији, а да није у свима Савамала.

"Када би се дало право судијама које сада имају, да га још повећају, док се не уведе равнотежа између три гране власти, то треба да се превазилази на тај начин, и медији и цивилно друштво треба да разумеју. Зато је Венецијанска комисија основана 1990. године, након пада Берлинског зида, како би покушала да уведе некаквог реда", рекао је Бацковић.

Он је додао да није изненађен што се судије и тужиоци противе изменама Устава у области правосуђа, јер "је видео њихов рад у последњих петнаест година".

"То није правосуђе које грађанима Србије треба. Венецијанска комисија не размишља на начин слободног судијског уверења, има линије ставова и стандардизовану правну анализу. Грађани ће најбоље схватити шта се жели постићи тим апсолутним власништвом судија над њиховим судбинама", рекао је Бацковић.

Он је предложио да се питају грађани који су имали посла са судом.

"Одговорност према Уставу није одговорност према парчету папира, неко то мора да спроводи, а не по принципу "врана врани очи не вади". Друге две стране власти одговарају бирачима", рекао је Бацковић.

Драгана Бољевић је рекла да ниједне опасности није било што је правосуђе независно.

"У реформу смо кренули јер је потребно да се смањи политички утицај на правосуђе. Премијерка је рекла да се она залаже за одговорно и транспарентно судство, а ја кажем дивно, премиијерка је на нашој страни. Ако судство није независно, оно не може да буде одговорно, може да буде одговорно само ономе ко контролише. Боримо се да можемо да пресудимо без страха шта ће бити са нама, не водећи рачуна ко је у којој странци", рекла је она.

Гости се нису сложили око предлога амандмана на Устав у области правосуђа, али је Чедомир Бацковић рекао да овај разговор види као дискусију, те да ће имати утицај.

Чедомир Бацковић је додао да се Министарство правде бави европским стандардима које доноси Венецијанска комисија, а да мишљење Венецијанске комисије очекује у јуну.

 
Снимак целе емисије можете погледати овде.
 
Преузето са Н1.
Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En