Назад

Маркеш: Нема демократије без независних судова

06.02.2019.


Председник Управног одбора Европског удружења судија и тужилаца за демократију и слободу Филип Маркеш изјавио је да данас проблем са демократијом нема само Србија и додаје да је судству потребна највећа заштита.

"Проблем са младим демократијама је да оне пролазе исте проблеме као и старе демократије. Да ли је ово само српски проблем? Мој одговор је одречан", рекао је Маркеш на међународној конференцији под називом "Цивилно друштво за одговорну власт" коју је организовао Центар за истраживање, одговорност и транспарентност.

Према његовим речима, демократија пролази кроз "кризу раста" и, наводећи једног немачког аутора, додаје да су два могућа начина развоја демократских система - или ћемо трансформисати демократију у демократију без права или права без демократије.

"Контекст у коме се данас развија демократија је различит у односу на период након Другог светског рата. Није само проблем у Европи и у Србији, то је општи проблем, избор Доналда Трампа у Америци је псоледица тога. Глобално, реч је о кризи који превазилази националне границе", сматра Маркеш.

Он наглашава да је судство један од стубова државе и да је непосредно погођено овом ситуацијом.

"То је најслабија од три власти јер зависи од друге две. Судству је потребна највећа заштита управо зато што је најслабији студ и као такав први се напада", каже он.

Маркеш, цитирајући још неке ауторе, наводи да ауторитарни лидери изнутра уништавају демократију.

"Користе демократске институције како би изнутра уништили демократију. Ти ауторитарни лидери пре свега претварају судове у оружја. А независни судски систем је једина гаранција коју грађани имају да се штите људска права", истиче Маркеш.

Додаје да није могуће имати демократију без независних судија.

"Можда ћете имати формалну, али не и истинску демократију. Сваки грађанин Србије треба да се бори за независно судство", закључује Маркеш.

Бибер: Криза демократије не значи да постоји алтернатива

Стручњак за Балкан с Универзитета у Грацу Флоријан Бибер оценио је да чињеница да се демократија тренутно налази у кризи не значи да има алтернативу.

"Не видим да неко нуди неки други модел осим владавине која је ауторитарна, којем се можда даје неко друго име, али који је суштински недемократски. У том смислу може да се каже да је демократија боља од свих осталих лоших модела", каже Бибер.

Он констатује да постоји неповерење у демократију или су људи једноставно разочарани због тога што није дала очекиване резултате.

"То је разумљиво поготово у југоисточној Европи, у земљама као што је Србија, зато што искуство са демократијом није било позитивно. Људи мисле да већ 30 година живе у демократији, а у суштини су јако мало демократије видели", каже Бибер.

Према његовим речима, онда следи реакција људи да подржавају политичке опције које су критичке према том систему, а у суштини су узрок кризе.

"Долази до ојачања недемократских снага, не само у Србији и југоисточној Европи, него и шире", закључује Бибер.

Презуето са Н1.

 

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En