Назад

Став струке о "Скајп суђењима"

01.04.2020.


У Србији су протекле недеље одржана прва суђења због кршења самоизолације и то по новом систему које је предвидело Министарство правде - путем видео линка, односно апликације Скајп. Иако је Министарство такву одлуку донело уз образложење да се тиме од ширења коронавируса штите и они против којих се води поступак и запослени у судовима, стручњаци упозоравају да се таквом праксом драстично крше права окривљеног на правично суђење.

 

Прво суђење у Србији путем видео линка од када је на снагу ступила одлука о увођењу ванредног стања одржано је 27. марта. Прво суђење донело је и прву пресуду од максималне три године затвора за окривљеног који је прекршио мере самоизолације.

"Именовано лице је оглашено кривим због кривичног дела непоступање по здравственим прописима за време епидемије из члана 248 Кривичног законика Републике Србије. Окривљени је осуђен на казну затвора у трајању од три године, максималну казну, у коју се урачунава време које је окривљени провео у притвору", рекао је тада Саша Тричковић, судија у Основном суду у Димитровграду.

Но, одлука да се суђења воде путем апликације Скајп наишла су на оштре критике адвоката.

Из Адвокатске коморе Србије за Н1 кажу да у актуелној ситуацији постоје два отворена проблема.

Министарство праде, кажу, није имало законски основ да у кривично-процесно законодавство уведе нови институт једноставним дописом које је прослеђено судовима. Посебно је спорно, објашњавају, што се "видео" суђењима "драстично крши право окривљеног на правично суђење".

присутан на сопстеном суђењу, то је оно што спада у корпус његових права које чине његово право на правично суђење", сматра Виктор Гостиљац, председник Адвокатске коморе Србије.

Сличан став стиже и из Друштва судија Србије.

"Не постоји правни основ за суђење у кривичном поступку путем апликације 'Скајп' јер Законик о кривичном поступку не предвиђа такву могућност, нити је, у складу са Уставом, у време ванредног стања донет пропис који би послужио као правни основ за саслушање окривљеног на тај начин. Такође, Устав не дозвољава могућност да се у околностима ванредног стања ограничи право на правично суђење, али је потребно размотрити шта чини елементе тог права, те да ли је његов саставни део и поштовање начела непосредности, односно да ли се исто употребом Скајпа нарушава", наводи Снежана Бјелогрлић, председница Друштва судија Србије.

А поред максималне казне затвора од три године, која је донета на суђењу у Димитровграду, још две особе су осуђене због кршења мера самоизолације у Пожаревцу и то на две и две и по године затвора.

За Виктора Гостиљца, таквим пресудама грађанима се шаље порука да морају бити дисциплиновани.

"Мислим да су те пресуде биле практично пресуде суда потребе, а не суда закона и не бих се баш кладио да нису донете по одређеном налогу. Верујем да ће оне у жалбеном поступку бити смањене, али чиним и ту ограду да не знамо све појединости тих случајева", каже он.

"Скајп суђења" коментаришу се и на терену политике - Савез за Србију у саопштењу за јавност поручује да је, како кажу, "алармантно стање великог броја ухапшених и осуђених грађана без адекватне одбране у симулираним суђењима за време ванредног стања."

За СЗС то показује доминацију извршне власти над правосуђем, која је, закључују, у околностима ванредног стања - недопустива.

 

Вест преузета са интернет странице Н1.

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En