Назад

Zaključci Upravnog Odbora Društva sudija Srbije

23.10.2008.


Društvo sudija Srbije odlučno je u stavu da je reizbor neustavan i neprihvatljiv.

Pored toga što ne postoji ustavni osnov za reizbor, niti je osnov za prestanak sudijske funkcije propisan zakonom, kao što nisu definisani ni pouzdani, opšteprimenjivi i uporedivi kriterijumi za izbor sudija, Društvo sudija posebno ukazuje da je rok od šest meseci u kome budući Visoki savet sudstva treba da donese odluku o potrebnom broju sudija u Srbiji, da razmotri više hiljada prijava i izabere više od dve hiljade sudija, nerealno kratak rok u kome je nemoguće brižljivo i pouzdano obaviti ove poslove.

Postupak izbora svih sudija, tzv. reizbor svih sudija, nužno pretpostavlja da sudijama koje imaju stalni mandat, u jednom trenutku prestane sudijska funkcija bez ikakvog ustavnog osnova. Osnov za prestanak sudijske funkcije nije propisan čak ni nacrtom Zakona o sudijama, suprotno mišljenju Venecijanske komisije iz marta 2007. godine, iako bi i takvo rešenje, s obzirom na ustavni kontinuitet i stalnost sudijske funkcije garantovanu i prethodnim i novim Ustavom, u svakom slučaju bilo protivustavno.

Pošto je reizbor sudija neustavan, Društvo sudija Srbije neće učestvovati u aktivnostima vezanim za definisanje kriterijuma za izbor sudija, koji se, po navodima predstavnika ministarstva pravde, vezuju za postupak izbora svih sudija, odnosno za opšti reizbor.


Upravni odbor Društva sudija SrbijeНазад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En