Назад

Plakaću sutra, I deo

20.08.2009.


Blic - 2009-07-21Evo nas na pragu septembra. Za tri meseca dobićemo nove sudije, a za četiri počinje sa radom reformisano sudstvo. Je li sve spremno za bolju budućnost?
Da krenemo redom - (re)izbor svih sudija. Umesto 2.400 dosadašnjih sudija, biće ih 1.800, a broj od 800 dosadašnjih sudija za prekršaje sveden je na 600. Od četvrt manje sudija očekuje se da reše za četvrt više predmeta (jer je sa 1.900.000 u 2005, broj predmeta krajem 2008. povećan za 500.000). I to da rade bolje, brže i jeftinije. Zato će, barem političari tako kažu, biti (re)izabrani najbolji.(Re)izbor će sprovesti novo telo čija je ustavna dužnost da bude garant nezavisnosti sudija - Visoki savet sudstva. Savet treba da ima 11 članova - ministarka pravde, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, predsednica Vrhovnog suda, šest sudija, advokat i profesor.
Ali, iako je trebalo da svi budu izabrani krajem marta, članova Saveta iz reda profesora i advokata nema ni danas. Iako je trebalo da Savet dobije svoju adresu, službu i preuzme od Ministarstva pravde arhivu, sredstva, ljude do kraja prve nedelje jula, to se još nije desilo. Nema takođe ni sudija ni predsednika Vrhovnog kasacionog suda, iako je trebalo da ih dobijemo krajem prve nedelje jula.
Ostale sudije treba da dobijemo do kraja novembra. Za to je Savetu potrebno da razmotri skoro 6.000 prijava (ako nisu tačne glasine da ih ima mnogo više). A uz bar dve strane duge prijavu i biografiju, idu i trogodišnji rezultati rada svakog kandidata, preporuke nadređenih i kolektiva iz kojih dolaze i sl. Za šezdesetak radnih dana, devetoro članova Saveta prvo treba da pročita dvadesetak hiljada (najmanje) strana materijala - preko 300 po danu. Jasno je da je reč o materijalu koji mora ne samo da se pročita, već i da se analizira i uporedi. O drugim, suštinskim teškoćama koje Savet treba da reši u ovom nemogućem roku, i još ponekim „sitnicama“ neophodnim za početak rada „novog“ sudstva, biće reči sledeći put.Umesto da je o svemu ovome rešavano pre nego što su zakoni doneti, rešava se sada, u hodu, kao da je to igra koja dozvoljava improvizaciju. U stvari, rešavaće se odmah. Čim se oni koji o tome odlučuju vrate sa godišnjih odmora.
Autor: Dragana BoljevićНазад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En