Назад

Traže novi reizbor sudija

01.06.2010.


Sastanak je zakazan na inicijativu naših vlasti, i to posle pisama komesara EK Vivijan Reding i Štefana Filea upućenih državnom vrhu Srbije u kojima se kritikuje reizbor sudija. Zato je srpska strana predložila da se formira radna grupa koja će pratiti otklanjanje propusta i u kojoj će biti i predstavnici EU. Prvi sastanak održan je 26. maja i trajao je puna četiri časa.Za Evropu je, ispostavilo se, problematično što je od 2.483 sudija reizabrano samo njih 1.530, i to pod, kako kažu, "spornim uslovima". Zato evropski predstavnici insistiraju da se revidira procedura reizbora, da se preispitaju sastav i nezavisnost pravosudnih tela, da se ispoštuje stalnost sudijske funkcije i da neizabrane ostanu samo one sudije protiv kojih je okončan pravosnažni krivični postupak ili čiji su rezultati daleko ispod proseka.Gosti su još zaključili da su kriterijumi za reizbor bili nepouzdani i nedovoljno merljivi, kao i da "nije predviđen efektivan pravni lek za žalbe pred odgovarajućim telom" (jer, kako su rekli, Ustavni sud to nije). Oni su doveli u pitanje i nezavisnost Ustavnog suda, jer trećinu njegovih sudija bira Vrhovni kasacioni sud. Predsednica Vrhovnog kasacionog suda je ujedno i predsednica Visokog saveta sudstva, a Ustavni sud odlučuje o odlukama VSS. Posebno je istaknuto da uloga bezbednosnih službi u sakupljanju informacija nije na prihvatljiv način objašnjena.Zato su predstavnici EK zatražili ukidanje odluke od 25. decembra prošle godine koja se odnosi na prestanak sudijske funkcije. Prava izabranih neće se dirati, ali će se postupak ponoviti za neizabrane. Takođe, neizabrani bi trebalo da dobiju zdravstveno osiguranje i nadoknadu od 70 odsto plate dok se ne reši njihov status. U revidiranom postupku, sa svakim kandidatom vodiće se razgovor pojedinačno, a ustanoviće se i precizno bodovanje i kriterijumi.Posebno je zanimljivo da će se formirati i novi visoki savet sudstva i državno veće tužilaca, ali će u njima ostati oni koji su tu po funkciji, kao što je ministarka pravde ili predsednica Vrhovnog kasacionog suda. Saveti će ponovo, pre novog reizbora, "izračunati" potreban broj sudija.Kako saznajemo, započeti postupci koje su sudije pokrenule pred Ustavnim sudom moraju da se okončaju do 30. juna, najkasnije do septembra, a novi reizbor bi trebalo da bude sproveden najkasnije za šest meseci.
Zahtevi Evropske KomisijeSkretanje s temePošto su delovi sastanka na momente bili neprijatni, a zaključci nepovoljni po srpsku stranu, u jednom trenutku srpski zvaničnici pokušali su da preusmere razgovor na drugu temu, odnosno na pomoć koju je naša strana spremna da pruži u sprovođenju reforme pravosuđa na Kosovu i na saradnju sa misijom Euleksa.
Reakcija predstavnika EU bila je ne baš diplomatska. Kratko je rečeno: "Nije to tema sastanka, već nedostaci reizbora u Srbiji!"Tekst preuzet iz Večernjih Novosti Online, 1. juna 2010. godine.  Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En