Назад

Nove odluke i Strazbur

29.07.2010.


Povodom junskih odluka VSS o prestanku sudijske funkcije sudijama, kojima se „zamenjuje“ tzv. cirkularna odluka o prestanku sudijske funkcije za 837 sudija, po kojoj je u toku postupak po žalbi pred Ustavnim sudom i preporuke da se nereizabrane sudije obrate Evropskom sudu za zaštitu ljudskih prava u Strazburu i pre okončanja postupka pred ustavnim sudom, u vezi sa saopštenjem od 22. jula 2010. godine, Društvo sudija SrbijeI1. Poziva sudije koje su dobile nove odluke VSS da:2. Društvo sudija preporučuje nereizabranim sudijama da:I I1. Na sastanku održanom 28. jula 2010. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu više od 300 nereizabranih sudija i tužilaca, kao i neizabranih sudija za prekršaje, obavešteni su o zapažanjima, zaključcima i preporukama pravnog tima Društva sudija, obrazovanog na osnovu odluke Treće vanredne Skupštine Društva sudija Srbije održane 26. decembra 2009. godine.
2. Na osnovu podrobne analize pravnih i faktičkih okolnosti koje se odnose na:izloženi su razlozi zbog kojih je pravni tim Društva sudija preporučio nereizabranim sudijama da pokrenu postupak pred Evropskim sudom za zaštitu ljudskih prava u Strazburu i pre okončanja postupka pred Ustavnim sudom.3. Pravni tim Društva sudija obezbediće model predstavke za obraćanje Evropskom sudu za zaštitu ljudskih prava u Strazburu, koji će svaki nereizabrani sudija dopuniti konkretnim razlozima koji se odnose na njega. Međutim, pravni tim preporučuje da svaki nereizabrani sudija koji se opredeli za podnošenje predstavke pažljivo razmotri da li postoje razlozi koji bi opravdavali potrebu da predstavku sroči i za nju odgovara punomoćnik sa iskustvom u zastupanju pred Evropskim sudom za zaštitu ljudskih prava u Strazburu.
4. Na istom sastanku, preko 200 nereizabranih sudija izrazilo je nameru da se već u septembru obrate Evropskom sudu za zaštitu ljudskih prava u Strazburu.
5. Društvo sudija Srbije i ovim putem predočava da svaki nereizabrani sudija treba sam za sebe da donese odluku:
6. Društvo sudija poziva sve nereizabrane sudije koje su izrazile nameru da se već u septembru obrate Evropskom sudu za zaštitu ljudskih prava u Strazburu da, bez odlaganja: Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En