Назад

Saopštenje sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije

11.10.2010.SINDIKAT ZAPOSLENIH U PRAVOSUDNIM
ORGANIMA SRBIJE
-Gradski odbor-
Beograd, Dečanska 14/V, Tel./faks: 011-3346-082, 3240-663 Tek. račun 355-1059916-40
SAOPŠTENjE
VAŽNO... VAŽNO... VAŽNO...
Sindikat pravosuđa Srbije više godina pokušavao je da skrene pažnju nadležnih na težak materijalni položaj zaposlenih. Njihova pasivnost za posledicu ima štrajk. Pregovori su počeli pre tri dana i u njima je Sindikat tražio povećanje plate, bilo kroz koeficijente, bilo kroz povećanje osnovice za obračun zarada.
Ministarstvo pravde sve vreme insistiralo je na tajnosti pregovora i, za razliku od Sindikata koji je svoj zahtev napisao, potpisao i overio, Ministarstvo je tek posle tri dana pregovora na svoj sajt stavilo zvaničnu ponudu. Što se tiče pravosuđa ponuda se odnosi samo na stimulaciju, i to 3.000 dinara do kraja godine. Drugi deo ponude odnosi se ne samo na povećanje zarada u pravosuđu već i na druge delatnosti (lokalnu samoupravu i državnu upravu) koje nemaju veze sa ovim štrajkom. S obzirom na to da je za prethodno navedeno potrebna izmena zakona, izražavamo sumnju da će se ponuda realizovati od januara naredne godine, kako to Ministarstvo pravde tvrdi, a posebno zbog toga što je ministar Marković smanjenje raspona u koeficijentima obećao još u oktobru 2008. godine.
Opravdano se postavlja pitanje kako verovati Vladi i Ministarstvu pravde da će ovoga puta ispuniti obećanje, s obzirom na to da je tokom pregovora rečeno da nema sredstava za zahteve 11.800 zaposlenih u pravosuđu, tako da je nejasno kako će od januara obezbediti sredstva za više od 50 hiljada zaposlenih.
I na kraju, Sindikat pravosuđa Srbije se ne slaže sa predlogom Ministarstva pravde da se smanji zarada sudijama i tužiocima kako bi se pravosudnoj administraciji povećala. U cilju rešavanja problema, a kako bismo pokazali da je naš zahtev opravdan i korektan, predložićemo Vladi da, u uslovima ekonomske krize, uporedimo zarade kompletnog pravosuđa sa zaradama u Fondu PIO, Nacionalnoj službi za zapošljavanje, upravnim okruzima, Agenciji za privredne registre i drugim mnogobrojnim agencijama, koje se finansiraju iz istog budžeta. Sindikat
 Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En