Назад

Saopštenje za javnost

23.11.2010.


Izjava ministarke pravde objavljena u jučerašnjem izdanju „Večernjih novosti“ povodom nadoknada nereizabranim sudijama, inače isplaćenih samo za juli i avgust mesec, o tome da:“...treba imati na umu da svaki sudija gubi pravo na nadoknadu kada Ustavni sud donese odluku o pojedinačnoj žalbi. Tako očekujem da u najskorije vreme ukupna suma nadoknada bude umanjena, jer Ustavni sud neće doneti 800 odluka odjednom.“ svedoči da ministarka unapred zna da će Ustavni sud odbiti žalbe nereizabranih sudija, u kom slučaju je reč o zabranjenim vezama i uticaju na sudije Ustavnog suda, ili podrazumeva da će sudije koje uspeju u sporu pred Ustavnim sudom biti „kažnjene“ ukidanjem nadoknada plata, u kom slučaju je reč o zabrinjavajućem neznanju. U svakom slučaju, ministarkina izjava ukazuje na odsustvo truda da se Srbija zaista približi evropskim integracijama.
Izjava ministarke pravde, nažalost, još je jedan u nizu dokaza o planu da se reizbor sudija sprovede upravo na način kako je i učinjeno, u tajnosti, proizvoljno i bez prihvatljivih pravila. Šta više, uprkos ogromnim nedostacima na koje su ukazali i domaća i inostrana stručna javnost, međunarodne institucije i Evropska komisija u Izveštaju o napretku Srbije za 2010. godinu, ova izjava ukazuje i na nameru da se posledice tako sprovedenog reizbora konzerviraju.
Da podsetimo, i stručna javnost i međunarodne institucije, ali i Evropska komisija u Izveštaju o napretku Srbije za 2010. godinu, ukazali su na postojanje tako velikih povreda prava i procedure i odstupanja od evropskih standarda u postupku reizbora da je pravno nemoguće da Ustavni sud svojim odlukama osnaži takve povrede.
 Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En