Назад

O demantiju Ustavnog suda

19.04.2011.


Odluka „Tasić“, kao i svaka druga odluka Ustavnog suda je konačna, izvršna i opšteobavezujuća, upravo kako propisuje Ustav, a kako i sam Ustavni sud navodi u samoj Odluci „Tasić“.
Zato je, kao i svaka druga odluka Ustavnog suda, Odluka „Tasić“ obvezujuća prvenstveno za sam Ustavni sud, pa stoga i za one sudije Ustavnog suda koje su glasale protiv nje.
Ili Ustavni sud smatra da u istom postupku u kome je za 837 sudija prestala sudijska funkcija, treba primeniti pravila pravičnog suđenja samo za jednog sudiju, a da ostale sudije nemaju pravo na parvično suđenje?
Društvo sudija Srbije postavlja javno pitanje: Da li to Ustavni sud nalaže Visokom savetu sudstva da prekrši ustavnu zabranu diskriminacije?Da podsetimo: u Odluci „Tasić“ na više od dvadeset mesta navedeno je da se argumenti za sudiju Tasić odnose i na ostale neizabrane sudije. Šta- više, u njoj se citira i Odluka „Saveljić“ koju je Ustavni sud doneo 28. maja 2010. godine, po kojoj Ustavni sud konstatuje da je trebalo postupiti i u svim ostalim slučajevima neizabranih sudija i navodi, između ostalog, da:Prema tome, nesumnjivo je da se Odluka „Tasić“ odnosi i na sve ostale nereizabrane sudije, da odluka VSS u slučaju Tasić, kao i sve odluke koje je VSS doneo 14.6.2010. godine u izvršenju Odluke „Saveljić“ imaju nedostatke zbog kojih su praktično poništene Odlukom „Tasić“, te da je Odlukom „Tasić“ naloženo stalnom sastavu VSS da odluči o prijavama nereizabranih sudija u postupku kojim će im biti obazbeđena sva prava koja podrazumeva pravo na pravično suđenje garantovano Ustavom. Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En