Назад

23. мај - Дан опомене за независност правосуђа

23.05.2024.


Двадесет трећег маја сваке године, МЕДЕЛ одаје почаст Ђованију Фалконеу и свим судијама и тужиоцима који су изгубили животе због храброг залагања за правду.

МЕДЕЛ овај дан обележава као Дан опомене за независност правосуђа, позивајући на успостављање услова за ефикасну и независну правду у свим контекстима у којима су догађаји ауторитарног типа појединцима ускратили права на правично суђење, а судове претворили у инструменте за угњетавање.

На овај дан, сетимо се још једном наших колега из Турске и њихове борбе за повратак владавине права у тој земљи.

Светао пример представља Мурат Арслан, председник удружења YARSAV, неправедно осуђен на 10 година затвора и притворен од октобра 2016. године. Мурат, који је и добитник престижне награде за људска права Вацлав Хавел, коју му је 2017. године доделила Парламентарна скупштина Савета Европе, је произвољно лишен слободе због привржености владавини права и основним правима.

Упркос незаконитом одбијању захтева за условно пуштање на слободу и произвољном одбацивању жалбе на ову одлуку, Мурат наставља да се из затвора Sincan храбро бори за правду.

МЕДЕЛ ће, заједно са удружењима чланицама, наставити да се бори уз Мурата и да га подржава уз солидарност свих европских судија и тужилаца (https://medelnet.eu/medel-in-support-of-murat/).

МЕДЕЛ још једном апелује на међународну заједницу да предузме све неопходне кораке како би Мурату и свим осталима који су противправно заточени у Турској коначно била враћена слобода.

Преузмите саопштење.

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En