Назад

Саопштење поводом реакција на пресуду за убиство Славка Ћурувије

05.02.2024.


Поводом бројних реакцијa на доношење ослобађајуће пресуде за убиство Славка Ћурувије без узимања у обзир аргументације на којој почива одлука суда, Друштво судија Србије издаје следеће

 

С А О П Ш Т Е Њ Е

Друштво судија са јавношћу дели забринутост и разочарење што и после 25 година од почињеног злочина починилац/починиоци нису приведени правди.

Ова чињеница указује да институције државе које су за то биле задужене, полиција, јавно тужилаштво и суд нису испуниле свој задатак.

Јавност оправдано може поставити питање ко је ту подбацио.

Међутим, недопустиво је да се за то чине одговорним судије које су донеле ослобађајућу пресуду за лица која су била оптужена за тај злочин чак и пре него што је јавност упозната са разлозима за њено доношење.

Друштво судија подсећа да суд суди на основу доказа које презентује јавно тужилаштво, а које прикупља полиција.

Коментарисање судских одлука, па и изражавање незадовољства њиховим доношењем је дозвољено, али такво коментарисање мора бити у вези са поступањем и аргументацијом суда, а не просто изражавање незадовољства исходом судског поступка.

Друштво судија Србије позива Високи савет судства да, у складу са својом уставном дужношћу да јемчи и обезбеђује независност судија и судова, омогући судијама да раде без ниподаштавања и да објасни јавности да судије не суде према очекивањима, већ према доказима и да је у правној држави, у ситуацији кад докази не указују на несумњиву кривицу окривљених, дужност суда да донесе ослобађајућу пресуду.

 

Преузмите саопштење.

Назад


Стандарди судијске етике


Међународна сарадња
ЧланствоПројекти


En