tickling-videos.net
All for Joomla All for Webmasters
fetish-latex.org
18. 11. 17

На седници административног савета Европског удружења судија и тужилаца за демократију и слободу - МЕДЕЛ одржаној 17. новембра 2018. године у Софији, којој су присуствовали представници удружења судија и тужилаца из 14 земаља Европе, усвојенo је Саопштење МЕДЕЛ-а о про владиним невладиним организацијама (GONGO).

МЕДЕЛ је репрезентативна организација која окупља европска удружења судија и тужилаца и то 25 удружења судија или тужилаца из 16 земаља Европе.

 

СAОПШТЕЊЕ МЕДЕЛА О ПРОВЛАДИНИМ НЕВЛАДИНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА

 

Право на удруживање и слободу говора представља једно од основних људских права у демократском друштву.

Ипак, осврћући се на ситуацију у Србији, MEDEL је уочио тренд формирања струковних организација судија и тужилаца, чије је деловање првенствено усмерено на потврђивање или оправдавање раније изнетих мишљења и визија владиних званичника.

Постојање таквих организација у друштвеној теорији познато је као GONGO (government-oriented nongovernmental organizations or government nongovernmental organizations). Ове организације често су подржане од стране извршне власти и провладиних медија, док су у фокусу њихових интереса аутентична удружења судија и тужилаца, као и друге аутентичне невладине организације које се баве питањима правосуђа.

Циљ деловања GONGO организација је дискредитација, обесмишљавање и стварање конфузије у јавности у погледу рада и ставова аутентичних удружења, будући да ове организације имају слична имена или скраћенице као аутентична удружења судија и тужилаца.

MEDEL указује на ризик да такве организације не доприносе јавном дискурсу у демократском друштву у погледу положаја правосуђа, статуса судија и тужилаца и заштите људских права, већ за сврху има стварање искривљене слике о правосуђу и друштву.

MEDEL изражава забринутост због подршке владиних званичника и про владиних медија овим организацијама и позива власти да политичке циљеве остварују политичким средствима, а не путем стварања паралелних професионалних удружења и цивилног сектора.

 

Преузмите Саопштење на енглеском.

18. 06. 08

САОПШТЕЊЕ МЕДЕЛ-a О УСТАВНОЈ РЕФОРМИ У СРБИЈИ

 

У светлу процеса уставних измена у Србији у делу који се односи на судство и тужилаштво

Имајући у виду предложена решења у Нацрту амандмана на Устав Републике Србије и Нацрт уставног закона од 13. априла 2018. године

Подсећајући на неоправдано нарушавање владавине права спроведено 2009. године реизбором свих судија, јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца и 2011/12. године током ревизије реизбора

Подржавајући Мишљење Консултативног већа европских судија од 4. маја 2018. године

 

МЕДЕЛ – Европско удружење судија и тужилаца за демократију и слободе, наглашава следеће:

Detaljnije: Саопштење МЕДЕЛ-а о уставној реформи у Србији
16. 07. 17
Саопштење МЕДЕЛ*-а
 
МЕДЕЛ је обавештен да су хиљаде судија и јавних тужилаца данас ухапшене и разрешене.
 
​Иако МЕДЕЛ не располаже са довољно информација ​како би коментар​исао покушај државног удара у Турској, тешко је разумети како и зашто судије и јавни тужиоци, који свакодневно обављају своје функције у правосуђу, могу бити умешани у такве околности, ​и засто се ​излозени притварањ​у због слободе​ да мисле и​ пресу​де.
 
МЕДЕЛ ​подржава судије и јавне тужиоце удружене у YАРСАВ, удружење ​које је ​члан МЕДЕЛ-а​ и које је​ посвећено вредностима независности судства и владавине права, као и уз све турске судија и јавне тужиоце којима прети притвор због вршења функција независне контроле у демократском друштву.
 
МЕДЕЛ позива ​да се хитно ослоб​оде судиј​е и јавни тужи​оци који су у притвору и ​д​а ​се начини ​независн​а оцен​а догадјаја у правосуђ​у Турск​е, уз пуно учешће међународних посматрача.
 
 
Биро МЕДЕЛ-а
 
* МЕДЕЛ (Magistrats européens pour la démocratie et les libertés) је Европско удружење судија и јавних тужилаца за демократију и слободе
 
17. 01. 27

Друштво судија Србије је члан Европског удружења судија и јавних тужилаца за демократију и слободе - МЕДЕЛ (Magistrats européens pour la démocratie et les libertés) од 2008.  Драгана Бољевић, председник Друштва судија Србије била је генерални секретар МЕДЕЛ-а у периоду 2011-2017.

МЕДЕЛ је основан 1985. године и чине га следећа удружења из европских земаља:

 

Detaljnije: МЕДЕЛ