Штампа

Интервју Н1: Држава се не понаша у складу са владавином права

17. 10. 11

Кад би се држава прва понашала у складу с владавином права, а кад то кажем мислим, пре свега, на политичаре и институције којима управљају, стање би било много боље, па би и судство било ефикасније, каже председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић.

Због ниподаштавања, увреда, па чак и претњи, које су поводом последњих судских одлука судијама стигле од политичара и медија, Друштво судија Србије позвало је Високи савет судства да реагује на угрожавање назависности судија.
Колико је правосуђе у Србији независно и колико се у његов рад меша извршна власт?
 
Председница Друштва судија Србије Драгану Бољевић је, гостујући у Дану уживо, рекла да се Србија у процесу придруживања ЕУ обавезала да ће променити Устав, јер у њему стоје инструменти на основу ког се врши политизација судства: "А чим се врши политизација судства, то значи и да се врши притисак на судство. А ми сви, и грађани, смо сведоци да се непрестано преваљује кривица на судство за све што не ваља, ту мислим и на тужилаштво, а посебно је проблематично кад чујемо политичаре како, кад причају о Поглављу 23 које се тиче владавине права, они представљају да је владавина права - дакле, поштовање закона и поступање по закону - да је то само одговорност судства, а не извршне и законодавне власти".
 
Каже да је наш проблем што се друге две гране власти, поготово извршна, не понашају у складу са владавином права: "Зато имамо ситуације да су нам велике странке у правосуђу управо Република  Србија... Кад би се држава прва понашала у складу са владавином права, а кад то кажем мислим, пре свега, на политичаре и институције којима управљају, стање би било много боље, па би и судство било ефикасније", рекла је Бољевићева.
 
Свима треба да буде јасно да је држава преузела обавезу да промени Устав, јер је такав да омогућава политички притисак - то је демаскирано и представља званичан разлог за промену Устава, истакла је. Током неких консултација, које су назване јавна дебата, а која уопште нису јавне дебате већ се струковним удружењама и НВО даје пет или 10 минута да изнесу своја мишљења, ми видимо да се о свему прича, осим о јачању независности судства, оцењује Бољевић. 
 
"Према ономе што видимо, рекли бисмо да се уопште не поштује глас струке, јер просто имате ситуацију да један ниподаштавачки тон влада током тих састанака, од стране представника извршне власти", навела је.
 
Испричала је да је током једног састанка званично био присутан представник Скупштине, човек који је посланик, представник владајуће странке и члан више скупштинских одбора, који је, између осталог, рекао да нема ништа против тога да скупштина и даље бира судије и чланове ВСС и да ту нема непријатељстава, а Устав се мења да тако не би било.
 
"Када су га (на том састанку питали) зашто тако каже, онда је представник извршне власти  рекао: "Забрањујем ти да одговориш на ово питање"... А мени, која сам представник судске власти, није до краја дозволио да поставим питање. То је била парадигматична ситуација где је извршна власт забранила законодавној да говори и није дала реч судској", истакла је Бољевић додајући да је управо то слика власти, односно односа три гране власти које би требало да буду равноправне.
 
Друштво судија Србије тражило је реакцију ВСС због бројних проблема, али је за сада нема. Надамо се да ће ВСС дебатовати о томе и издати неко саопштење, чак смо имали и неке позитивне назнаке с тим у вези, додала је Бољевић.
 
ВСС је по Уставу гарант независности судија и Устава и ми судије треба да се навикнемо да не окривљујемо политичаре кад нам нешто фали, већ оног ко нас штити, навела је. ВСС штити судије да би биле непристрасне, и омогућиле, самим тим фер суђење грађанима, истакла је гошћа Н1. "Због грађана је важно да нас ВСС заштити, и ми све више очекујемо од ВСС а не од других грана власти, које природно теже да задрже доминацију, не само код нас, него у свакој држави, а код нас мало више. А ВСС је тај који треба да реагује".
 
Бољевић је подсетила да је ВСС издао оштро саопштење поводом угрожавања новинара у Војводини, али, додаје, да судије тако нешто очекују у сваком случају.
"Судијама је важно да ВСС реагује - да буде тампон зона између политичке власти и између судства", каже Бољевић. Не би нас изненадило да сам ВСС трпи притиске од политике, због тога што је реаговао, али је то велики подстицај судијама да се ослободе стреса и нормално суде кад ВСС реагује, то је окрепљујући утицај по судије, констатује.
 
"ВСС је дужан да на себе прихвати притиске, да заштити правосуђе, да би свима било боље", нагласила је гошћа Дана уживо.
 
Готово половина судија је у анкети коју је Друштво судија Србије урадило рекло да трпи политичке притиске.
 
И кад осећате притисак - и кад га нема, али га осећате и то је једна врста притиска, навела је. Суткиња је истакла да је, према истраживању, чак 1/5 броја судија рекла да је осетило притиске од људи унутар правосуђа - дакле, од председника судова и колега, и да то представља велики проблем.
 
"Судија по дефиницији мора да буде човек који је способан да се одупре притиску... Не би требало да ради у условима притиска, али кад се то деси, мора да зна да се одупре... Морамо и ми свакако, појединачно, сами, да покушамо да се одупремо", навела је.
 
Независност судства је претпоставка сваког функционалног демократског друштва, каже Бољевић.  Судијски посао је такав и свакодневно ви осећате да трпите притисак на различите начине, али они који су ме учили праву су ме учили - ако не знаш како, а ти по закону, каже Бољевић, додајући да је тешко  сваки пут одрадити по закону.
 
ЕУ је забављена својим, великим проблемима, па овог пута сами треба да се изборимо, рекла је. Добро је што смо видели да цела струка мисли исто - како то треба да се ради, додала је.
Истиче да је важно што су струковна удружења могла да виде да грађанска удружења стоје иза њих. Јуком и све организације грађанског друштва, које су укључене у Конвент за Поглавље 23 подржавају све што кажемо и то је велики капитал, наводи Бољевић, додајући да само једна новооформљена академска мрежа мисли другачије, али да су усамљени у томе. Ти предлози које предлажу су проблематични, они уместо да јачају независност правосуђа, они покушавају да релоцирају политички утицај, навела је.