tickling-videos.net
All for Joomla All for Webmasters
fetish-latex.org

Дан опомене за независност правосуђа

17. 05. 23
Сваког 23. маја, на дан када је мафија убила италијанског тужиоца Ђованија Фалконеа (23.05.1992. године), Европско удружење судија и тужилаца за демократију и слободе (МЕДЕЛ) обележава Дан опомене за независност правосуђа у Европи.
 
Широм Европе, у државама чланицама ЕУ, као што су Белгија, Грчка, Италија, Немачка, Пољска, Португалија, Француска, Шпанија али и у онима које ће то тек постати као што је Србија, МЕДЕЛ ће указати да је независност судства, без које нема демократске правне државе, упркос њеном проглашењу за општи принцип, данас угрожена у многим европским земљама, и споља и изнутра.
 
Драгана Бољевић, председница Друштва судија Србије и генерални секретар МЕДЕЛ-а, у чланку који можете овде прочитати говори о утицају извршне власти на судску, о увођењу менаџерске логике и тржишног модела у правосуђе који почива на брзој и за друштво јефтиној „производњи“ пресуда и на култу статистике, о ерозији основних људских права, социјалних и економских и о томе да се правосуђу, ако се заиста жели да оно успешно штити људска права, не смеју ускраћивати средства и услови рада, што се дешава у многим државама Европе, па и Европске уније.
 
Овде можете прочитати и извештај о стању у правосуђу у 15 европских држава које се суочавају са тероризмом, и о неопходности да се, над страхом и правним насиљем, примат да праву, о неопходности да се једнакост остварује само тако што се правосуђу обезбеђују оруђа да се бори против корупције и превара и финансијски „јаких“, а финансијски „слабима“ омогући приступ правди, о све већим тешкоћама на која правосуђа наилазе у покушају да одговоре на очекивања да се свакоме, што се посебно одсликава на страдању избеглица и миграната и турских судија и тужилаца, обезбеде слобода и достојанство.